Máte dotaz? Zavolejte +420 724 989 629
Christmas Pudding

Christmas Pudding

2024-11-15

Christmas Pudding: Dezert, který zraje…

Vánoce jsou plné tradic a jednou z těch nejoblíbenějších je v Británii, kromě zdobení vánočního stromku (již začátkem adventu), adventních kalendářů, vánočních trhů a svařeného vína (mulled wine), také vánoční pudink (Christmas pudding). 

Tento velmi sladký dezert je neodmyslitelnou součástí štědrovečerní večeře a tradičně se podává s brandy a máslem nebo smetanou. Je opředen legendami a mýty, zraje dlouhých 6 týdnů a váží se k němu kouzla a magie. Ne náhodou jsou v něm ukryty mince, při míchání těsta si můžeme něco přát a před servírováním je pudink tradičně zapálen

Christmas pudding, někdy nazývaný plum pudding (švestkový pudink, neboť obsahuje sušené ovoce jako švestky), má kořeny už ve středověku, kdy lidé připravovali tzv. „plum pottage“ (švestková polévka/kaše), tedy netuhý, nýbrž tekutý pokrm ze směsi masa, sušeného ovoce a koření (jež vývarové polévce dodaly zajímavou sladko-kořenitou příchuť), jenž byl podáván jako hlavní štědrovečerní chod. 

V 16. století se začaly měnit chutě i přísady, maso vypadlo z receptu a nahradilo ho větší množství ovoce a cukru, čímž se z plum pottage stal již tužší dezert – pudding. Tehdy také Britové do těsta začali přidávat mince – coby symbol štěstí a bohatství; kdo během štědrovečerního hodování na minci narazil, věřil, že ho čeká skvělý nový rok.

Kromě mincí se do pudinku občas vkládaly i další symbolické talismany – prstýnek pro brzkou svatbu nebo malá podkova pro štěstí. Dnes už to není moc časté, protože málokdo chce riskovat vylomený zub. Tradice však zůstává v lidovém povědomí.

6 týdnů zrání: Pravda nebo mýtus?

Tradiční domácí pudink bývá připravován již 4 až 6 týdnů před Štědrým dnem a nechává se odležet. Jelikož obsahuje velké množství sušeného ovoce, cukru a alkoholu (brandy nebo rumu), který působí jako přirozený konzervant, chutě se v průběhu týdnů propojují a mísí a vzniká komplexnější a hlubší příchuťový efekt, přičemž se alkohol postará o to, aby pudink vydržel čerstvý.

Když je servírován, obvykle je pudink znovu zalit brandy a ožehnut flambovací pistolí. Zapálený pudink prý přináší štěstí a symbolizuje očistu.

Podle tradice by se Christmas pudding měl začít připravovat poslední neděli před Adventem, o tzv. Stir-Up Sunday (neděle míchání). Každý člen rodiny by měl pudink zamíchat a při míchání si něco přát.

Mincemeat nebo minced (mince) meat? Je v pudinku mleté hovězí?

Jak víme, angličtina je pestrým a bohatým jazykem, navíc polysémním (některá slova mají více významů). Mincemeat (recept ZDE) je směs sušeného ovoce, koření, alkoholu a někdy i trošky mletého hovězího loje. Minced meat, často zkracované na mince meat, je oproti tomu mleté hovězí. Směs mincemeat se v britské kuchyni používá velmi často jako náplň do koláčů; najdeme ji nejen v pudinku, ale například i v tradičních britských mince pies (recept ZDE). Takže (chybějící) mezera mezi slovy mince a meat je naprosto zásadní proto, abychom pochopili, že v dnešním pudinku již opravdu maso nenajdeme (ani to mleté), maximálně trochu loje (tuku), v němž je (za přispění alkoholu) macerováno ovoce s kořením. 

Jak na to?

Pokud chceš vyzkoušet něco nového, tady je tradiční recept na vánoční pudink:

  • 350 g sušených švestek
  • 200 g sušených hrozinek
  • 200 g sušených meruněk
  • 100 g kandovaného zázvoru, nasekaného
  • 100 g mandlí, nasekaných
  • 200 g třtinového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g strouhanky
  • 200 g másla (rozpuštěného)
  • 4 velká vejce
  • 100 ml brandy (nebo rumu)
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 jablka, nastrouhaná
  1. Všechno sušené ovoce a kandovaný zázvor dejte do mísy a přidejte brandy. Nechte alespoň 1-2 hodiny (ideálně přes noc) odležet, aby ovoce nasáklo alkohol.
  2. V další velké míse smíchejte hladkou mouku, strouhanku, cukr, koření, sůl, prášek do pečiva a nasekané mandle.
  3. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce, nastrouhaná jablka a vanilkový extrakt do suchých ingrediencí. Důkladně promíchejte.
  4. Přidejte namočené sušené ovoce z první mísy a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  5. Vymažte formu na pudink máslem a naplňte ji připravenou směsí. Před zakrytím položte na vrch pečící papír.
  6. Vložte formu do velkého hrnce s vodou (tak, aby voda sahala do poloviny výšky formy) a vařte na mírném ohni 6-8 hodin. Vodu pravidelně dolévejte, aby se udržela úroveň.
  7. Po uvaření nechte pudink vychladnout, poté jej zabalte do potravinářské fólie a uložte na chladné místo. Nechte alespoň 4-6 týdnů odležet.
  8. Na Štědrý den pudink opět povařte ve vodní lázni přibližně 2 hodiny a než ho budete podávat, vložte dovnitř mince. Na stole jej pak polijte brandy a flambujte s použitím flambovací pistole. K pudinku můžete podávat smetanu.

Martina

Komentář uložen!


Copyright © Lekceaj.cz 2023. All right reserved.
Ke správnému fungování využíváme cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte.