Máte dotaz? Zavolejte +420 724 989 629
Irish Stew

Irish Stew

2025-03-16

Jak se dělá irská babičkovská klasika?

Představ si, že jsi v Irsku. Venku fouká, prší a ty máš hlad. Co si dáš? Irish Stew! Tradiční irský guláš, který zahřeje líp než pět dek navršených na sebe!

Irish Stew je jednoduchý, ale geniální recept. Irové, mistři přežití, vymysleli pokrm, který byl levný, vydatný a dal se vařit v jednom hrnci – protože kdo by měl čas na mytí nádobí, když je venku zima a prší i do krbu? Irish Stew se stal národním pokladem a dodnes ho Irové jedí, když se chtějí pořádně nadlábnout a zahřát, nebo třeba v den oslav Saint Patrick´s Day.

Na přípravu ti stačí jen brambory, maso a pár zeleninových zbytků. Jo, recept, který přežije generace. Už stovky let se tohle jídlo vaří v hrncích po celém Irsku a nejen tam. Zajímavostí je, že původní receptura Irish Stew obsahovala pouze jehněčí nebo skopové maso, brambory a cibuli. Postupem času se přidávaly další ingredience, jako mrkev (či petržel), a v některých moderních variantách se zmíněné maso nahrazuje hovězím.

 

Pokud si chceš doma Irish Stew zkusit připravit, potřebuješ:

  • 500 g jehněčího nebo hovězího masa (nebo cokoliv, co tvůj pes nestihl ukrást)
  • 4 velké brambory (bez brambor by Irsko nebylo)
  • 2 mrkve (vitamíny)
  • 1 cibule (slzy při krájení jsou součást rituálu)
  • 750 ml vývaru (nejlépe hovězího, ale nikdo tě nebude soudit, pokud použiješ kostku)
  • Sůl, pepř a tymián (pro vůni a chuť)
  • Trochu másla nebo oleje (všechno je lepší s trochou tuku)

 

A teď jak na to:

  1. Nakrájej maso na kostky a osmaž ho na másle, dokud nebude zlatavé (nebo dokud nezačne vonět tak příjemně, že sousedi začnou zvědavě vykukovat ze svých dveří).
  2. Přidej nakrájenou cibuli a nech ji zesklovatět (To znamená, že se nesmí připálit!).
  3. Hoď do hrnce nakrájené brambory, mrkev a vývar. Přiklop pokličkou a nech bublat asi 2 hodiny na mírném plameni.
  4. Osol, opepři a přidej tymián podle chuti.
  5. Servíruj horké, ideálně s krajícem chleba.

 

Irish Stew najdeš v nabídce mnoha irských restaurací po celém světě, nejen v Irsku. Vzhledem k jeho popularitě bývá součástí stálého menu, ale některé podniky ho mohou nabízet jako sezónní specialitu, zejména v době svátku svatého Patrika. Cena porce se liší v závislosti na restauraci a lokalitě. Obecně se pohybuje v rozmezí 10 až 20 eur, ale v luxusnějších podnicích může být i vyšší.

Mezi známé kuchaře, kteří připravovali Irish Stew, patří například irský šéfkuchař Donal Skehan. Jeho verze tohoto pokrmu byla představena v pořadu "Home & Family".

Zkus si ale uvařit Irish Stew přesně tak, jak jsme ho jedli v Irsku my.

Tak, hurá do kuchyně. Sláinte!

 

Martina

Komentář uložen!


Copyright © Lekceaj.cz 2023. All right reserved.
Ke správnému fungování využíváme cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte.