Přihlašte se!
Chcete vědět o všem novém na našem webu? Přihlašte se ať Vám neunikne žádná novinka!
Jak se dělá irská babičkovská klasika?
Představ si, že jsi v Irsku. Venku fouká, prší a ty máš hlad. Co si dáš? Irish Stew! Tradiční irský guláš, který zahřeje líp než pět dek navršených na sebe!
Irish Stew je jednoduchý, ale geniální recept. Irové, mistři přežití, vymysleli pokrm, který byl levný, vydatný a dal se vařit v jednom hrnci – protože kdo by měl čas na mytí nádobí, když je venku zima a prší i do krbu? Irish Stew se stal národním pokladem a dodnes ho Irové jedí, když se chtějí pořádně nadlábnout a zahřát, nebo třeba v den oslav Saint Patrick´s Day.
Na přípravu ti stačí jen brambory, maso a pár zeleninových zbytků. Jo, recept, který přežije generace. Už stovky let se tohle jídlo vaří v hrncích po celém Irsku a nejen tam. Zajímavostí je, že původní receptura Irish Stew obsahovala pouze jehněčí nebo skopové maso, brambory a cibuli. Postupem času se přidávaly další ingredience, jako mrkev (či petržel), a v některých moderních variantách se zmíněné maso nahrazuje hovězím.
Pokud si chceš doma Irish Stew zkusit připravit, potřebuješ:
A teď jak na to:
Irish Stew najdeš v nabídce mnoha irských restaurací po celém světě, nejen v Irsku. Vzhledem k jeho popularitě bývá součástí stálého menu, ale některé podniky ho mohou nabízet jako sezónní specialitu, zejména v době svátku svatého Patrika. Cena porce se liší v závislosti na restauraci a lokalitě. Obecně se pohybuje v rozmezí 10 až 20 eur, ale v luxusnějších podnicích může být i vyšší.
Mezi známé kuchaře, kteří připravovali Irish Stew, patří například irský šéfkuchař Donal Skehan. Jeho verze tohoto pokrmu byla představena v pořadu "Home & Family".
Zkus si ale uvařit Irish Stew přesně tak, jak jsme ho jedli v Irsku my.
Tak, hurá do kuchyně. Sláinte!